Παρέμβαση, του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων (EMPL) στη συνεδρίαση της LIBE για το ζήτημα της διαμόρφωσης γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία υπό το φως της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
Την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την απασχόληση Ατόμων με Αναπηρίες και στον Ιδιωτικό Τομέα θα προτείνει, μεταξύ άλλων, με τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κώστας Αρβανίτης.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρεμβαίνοντας σήμερα σε συζήτηση για την Εφαρμογή της οδηγίας για τη διαμόρφωση πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία των ατόμων με αναπηρίες, ζήτησε να αρθούν οι δυσκολίες που συναντά στην εφαρμογή της στην Ε.Ε. η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Άτομα με Αναπηρία.
Ο Κώστας Αρβανίτης, μάλιστα, πέρα από τις γενικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να διέπουν την ευρωπαϊκή πολιτική για τα ΑμεΑ, αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ τόσο ως «εργαλεία» για να διαχυθεί το μήνυμα της ισότητας και να σπάσουν τα ταμπού που απομονώνουν τα άτομα με αναπηρία, όσο και ως χώρους εργασίας όπου μπορεί να δοκιμαστεί η υποχρεωτική ποσόστωση στις θέσεις εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ανάπηρα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, επισημαίνοντας με έμφαση τα πολλαπλά επίπεδα διακρίσεων που υφίστανται.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κ. Αρβανίτη στη συνεδρίαση της επιτροπής LIBE:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη μεγαλύτερης ευθυγράμμισης των ευρωπαϊκών οδηγιών για την ισότητα και την προσβασιμότητα στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Αναπηρία. Θα το επαναλάβω, ζητώντας να συμβάλουμε ώστε να αρθούν οι δυσκολίες που συναντά στην εφαρμογή της στην Ε.Ε.
Το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να πιέσει: προτείνουμε πρώτα από όλα την ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, ξεκινώντας από τη μετάβαση από το «ιατρικοκεντρικό» στο «κοινωνικό» μοντέλο.
Η πλήρης ένταξη, η κοινωνικοποίηση και ανεξαρτητοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία έχει ουσιαστική σχέση με την οικονομική ανεξαρτησία. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα προτείνω με τροπολογίες την ποσόστωση σε θέσεις εργασίας, όχι μόνο στον Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Προτείνουμε και στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην εξ αποστάσεως εργασία και την τηλεργασία.
Τέλος τα Κράτη-Μέλη, χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με τους αρμόδιους, οφείλουν να σπάσουν τα ταμπού, να γκρεμίσουν τα στερεότυπα που υπάρχουν για την αναπηρία, ξεκινώντας από τον εαυτό τους. Γιατί όχι αναγκαστική ποσόστωση στα μέσα ενημέρωσης και ειδικά στην τηλεόραση;
Τέλος, θέλω να σημειώσω την τριπλή διάκριση που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και ανάπηρες ΛΟΑΤΚΙ.